רשלנות בטיפול בהתקף לב

נגרם לך או למי מבני המשפחה נזק בלתי הפיך לאחר ובעקבות התקף לב? קיים בליבך חשש כי הטיפול הרפואי שניתן בשל התסמינים שלפני התקף הלב היה לקוי ורשלני? עם ענית לאחת השאלות בחיוב, חשוב להמשיך לקרוא את הסקירה שלפניך.

התקף לב או אוטם שריר הלב בשמו המדעי, הנו מקרה חירום רפואי שמתרחש כאשר נוצרת חסימה פתאומית באחד העורקים הכליליים שאמורים להזרים דם וחמצן לשריר הלב, דבר שעלול לגרום לפגיעה חמורה בתאי שריר הלב שלא קיבלו את אספקת הדם והחמצן ועקב כך לגרום לנזקים כבדים ואף למוות חלילה.

ככל שהעורק החסום הינו מרכזי יותר, כך יהיה התקף הלב חמור ומסוכן יותר.

חסימת העורק הכלילי עלולה להיווצר עקב הצטברות כולסטרול ותאי דלקת על דפנות העורקים או עקב היווצרות קריש דם שחוסם את חלל העורק.

קיימים גורמי סיכון שונים לחסימת העורק ולהיווצרות התקף לב ובהם לחץ דם גבוה, רמה גבוהה של כולסטרול ושומנים בדם, עישון, השמנת יתר, מתח ולחץ, גיל ועוד.

יחד עם זאת, במקרים רבים ניתן לאבחן מבעוד מועד את התקף הלב ולטפל בו כדי לפתוח את החסימה בעורק, ובאופן שימנע ככל הניתן את גרימת הנזקים לתפקודו של האדם.

במקרה של חשש מפני התקף לב, ככל שהאבחון והטיפול הרפואי הניתנים למטופל הנם מהירים יותר, כך סיכויי מניעת הנזקים וההחלמה הנם גבוהים יותר.

מנגד, אי אבחון של התקף הלב או היעדר מתן טיפול ראוי, בכלל או בהקדם האפשרי, עלולים להוביל להתקף לב חמור במיוחד, שיכול לגרום למותו של החולה.

איחור באבחון התקף לב ואי מתן טיפול רפואי הולם ובהקדם האפשרי, עשוי להוות עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית ותשלום פיצויים בסכומי עתק.

עורכת הדין אדרה רוט מייצגת נפגעי רשלנות רפואית בכל אותם מקרים מצערים, בהם הרופאים ואנשי הצוות הרפואי בחדרי המיון והמחלקות לרפואה דחופה (טיפול נמרץ) לא מבצעים את מלאכתם בקפידה, מתרשלים וגורמים לנזקים בלתי הפיכים.

בכל מקרה של שקיים חשש לכך שאדם קיבל טיפול רפואי רשלני, או שקיבל טיפול רפואי מאוחר מדי, מה שהוביל להתקף לב חמור ולנזקים בלתי הפיכים, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי אישי, על מנת לבחון ולבדוק את המקרה בצורה יסודית ובשיתוף עם מומחה רפואי מתחום הקריולוגיה.

בסקירה המפורטת שלפניך מסבירה עורכת הדין אדרה רוט אודות חשיבותו הרבה של הגשת טיפול רפואי הולם ומהיר, בכל מקרה של תסמינים שעשויים להעיד כי הסובל מהם נמצא רגע לפני התקף לב או במהלכו.

כמו כן, מביאה עורכת הדין אדרה רוט דוגמא מתוך פסק דין שבו נפסקו פיצויים של מאות אלפי שקלים בשל רשלנות רפואית באבחון וטיפול בהתקף לב, של אדם שהתלונן על כאבים בחזה במשך כחצי שנה ולמרות זאת לא טופל כראוי, כפי שנפרט מיד.

רשלנות באבחון התקף הלב

התסמינים הנפוצים של התקף הלב כוללים כאב פתאומי וחד בחזה, בליווי הקרנה ליד השמאלית,  קוצר נשימה,  דפיקות לב, זיעה, סחרחורת, בחילות והקאות.

עם זאת יש לקחת בחשבון שלעתים נגרמים התקפי לב שקטים, התקפי לב ללא תסמינים חיצוניים, כך שניתן לגלות את דבר עצם קיומם רק בדיעבד ולאחר עריכת בדיקות מתאימות, אם בכלל.

הבדיקות לאבחון התקף לב כוללות מגוון של בדיקות באמצעות מכשירים שונים, כגון בדיקת א.ק.ג, בדיקת אקו לב במאמץ, מיפוי לב, צנתור אבחוני של עורקי הלב וכן בדיקות דם שכוללות בדיקת אנזימי הלב, שהינם אנזימים לבביים שהשתחררו לדם בעקבות הרס תאי שריר הלב. 

רשלנות באבחון התקף לב יכולה, איפוא, להתבטא במגוון אופנים, כגון התעלמות מתסמינים מחשידים שעלולים להעיד על התרחשותו של התקף לב או פרשנות שגויה שלהם, אי ביצוע בדיקות במידה שניתן לערכן במקום או אי הפניית האדם לבית החולים בהקדם האפשרי או בכלל, ביצוע רשלני של הבדיקות, פענוח שגוי ומוטעה של ממצאי הבדיקות ועוד.

כך, לדוגמא, במסגרת פסק הדין בהליך ת"א 11640-02-15 ר.ט. נ' מדינת ישראל – שירות בתי הסוהר נדון מקרה של אסיר שהתלונן בפני רופא הכלא שלו על לחצים בחזו שלו, אך נשלח לביצוע בדיקת מאמץ בבית החולים רק כעבור חצי שנה.

כשבוע לאחר ביצוע הבדיקה, הוא לקה בהתקף לב ונערך לו צינתור דחוף, אך הוא נותר עם נזקים כבדים לאחר מכן, בגינם פסק לו בית המשפט פיצויים בסך של כ-750,000 ₪.

הרשלנות הרפואית יכולה לבוא לידי ביטוי גם בשלב מוקדם יותר, עוד לפני הופעת הסימנים המחשידים להתקף לב וזאת כאשר מדובר באדם שלוקה בגורמי סיכון להתקף לב, אך הרופא אינו מזהיר אותו מפני הסיכונים שכרוכים במצבו, או אינו נותן לו טיפול מניעתי לפי סוג הסיכון, כגון כדורים להורדת הכולסטרול ולחץ הדם, הנחיות לדיאטה מתאימה, המלצות לשינוי אורח החיים כגון הפסקת עישון, ביצוע פעילות גופנית  ועוד.

עוד בנושא: רשלנות רפואית במתן טיפול במסגרת הרפואה הדחופה

רשלנות בטיפול התקף הלב

מטבע הדברים, ומאחר שמהירות הטיפול בהתקף הלב הנה קריטית כאמור לעיל, בכל מקרה בו מתגלים סימנים מחשידים להתרחשות התקף לב, יש למהר ולהזמין ניידת טיפול נמרץ כדי להעביר את המטופל בדחיפות ובמהירות האפשרית לקבלת טיפול רפואי דחוף בבית החולים הקרוב ביותר למקום הימצאו.

בינתיים ועד להגעתו של המטופל לבית החולים, צוות הטיפול הנמרץ חייב להעניק לו טיפול רפואי מתבקש ובכלל זאת תרופה לדילול הדם כגון אספירין וזאת על מנת למנוע את הגדלת החסימה שנוצרה בעורק. 

עם הגעתו של המטופל לבית חולים, יש לבחון את אמצעי הטיפול המתאים לו ביותר, החל ממתן תרופות להמסת קריש הדם, דרך ביצוע צינתור דחוף לצורך פתיחת החסימה בעורק והרחבתו על ידי סטנט, ועד לביצוע ניתוח מעקפים כאשר מדובר בחסימה נרחבת של מספר עורקים כליליים. 

לפיכך, גם כשמדובר ברשלנות בטיפול בהתקף לב, הרשלנות יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון אפשרויות, כגון אי מתן טיפול תרופתי מתאים או מתן טיפול תרופתי לא מתאים, עריכת הליך הצינתור או ניתוח המעקפים באופן לא מקצועי ובניגוד לסטנדרט הרפואי המקובל, עיכוב בביצוע הטיפול ללא סיבה עניינית ועוד.

הרשלנות הרפואית יכולה לבוא לידי ביטוי גם בהפרת חובת הגילוי של הרופא וזכות ההסכמה מדעת של המטופל וזאת במקרה בו לא ניתנו למטופל הסברים מתאימים על מצבו הרפואי ולרבות פרוצדורות האפשריות לטיפול בהתקף הלב, כולל הסיכויים והסיכויים שכרוכים בכל אחת מהן.

מתי צריך לפנות לעורך דין?

כפי שהסברנו בהרחבה, בכל מקרה של פגיעה משמעותית לאחר התקף לב ולא עלינו, במקרה של פטירת החולה, חשוב לפנות להתייעצות אישית עם עורך דין, על מנת לבחון את נסיבות הטיפול הרפואי שניתן לחולה.

בין השאר יש לבדוק תוך כמה זמן חלף מרגע הפניה למד"א ועד להגעתה של ניידת טיפול נמרץ, מה היה הטיפול הרפואי הראשוני שניתן על ידי צוות הטיפול הנמרץ של מד"א (או כל ארגון הצלה אחר), כמה זמן המתין החולה עד לקבלת טיפול דחוף בבית החולים שאליו הגיע וכמובן שיש לבדוק את מהותו ואופיו של הטיפול הרפואי שניתן במסגרת בית החולים.

נדגיש כי בדיקות אלו מתבצעות על ידי עורך דין בשיתוף עם מומחה רפואי בתחום הקרדיולוגיה והרפואה הדחופה, על מנת להבין אם נפל פגם במהלך הטיפול הרפואי שניתן לחולה בשל התקף הלב ממנו סבל.

משרדה של עורכת הדין אדרה רוט עומד לרשותך ואנו מציעים ייעוץ משפטי בכל מקרה של חשש או חשד לרשלנות רפואית.