רשלנות רפואית בטיפול שיניים

כמעט כל אדם נזקק לטיפול שיניים במהלך חייו ורוב אזרחי מדינת ישראל, פוגשים את רופא השיניים פעמים רבות, בשל הצורך לבצע טיפולי שיניים כגון: עקירות, סתימות, טיפולי כירורגיים, טיפולי שורש, השתלות שיניים, טיפולים אורתודנטיים ועוד!

כמו בכל טיפול רפואי אחר, כך גם ברפואת השיניים, עלולים להגרם למטופל נזקים בלתי צפויים ולעיתים אף נזקים חמורים, הכוללים פגיעה עצבית וגרימת נזק בלתי הפיך בשל רשלנות רפואית מצידו של רופא השיניים.

בסקירה שלפניך מסבירה עורכת הדין אדרה רוט כיצד ניתן להתמודד מול פגיעה חמורה שארעה בשל רשלנות רפואית בטיפול שיניים, פגיעה שהובילה לנזק חמור ולעיתים אף בלתי הפיך למטופל.

כידוע, אף אחד לא שש לעשות טיפולי שיניים, נוכח אי הנעימות והכאבים שכרוכים בהם, אך כשטיפולי השיניים גם נעשים ברשלנות וגורמים לנזקים, אין ספק שאי הנעימות והכאב מוכפלים שבעתיים.

תביעת פיצויים בשל רשלנות של רופא שיניים

כך גם אירע למטופלת חולת סכרת שטופלה באופן רשלני ביותר על ידי רופא שיניים מטירה בשם ד"ר איאד נאסר במהלך השנים 2009–2012 וגרם לה לנזקים חמורים וכבדים ביותר, בשל רשלנות רפואית חמורה בזמן הטיפולים שהעניק לתובעת.

רשלנותו החמורה של הרופא התבטאה, בין היתר, בביצוע עקירות שיניים והשתלות שיניים כושלות ללא בדיקה מקיפה, ללא הכנת תוכנית עבודה ואף ללא כל ביצוע צילומים, תוך שימוש בשתלים משומשים של מטופלים אחרים, ומתן סטרואידים למטופלת למרות שהיא חולת סכרת.

מעבר לכך, הרופא הנתבע ביצע את הטיפולים בתובעת ללא עריכת רשומות רפואיות כנדרש ותיעוד של אופן הטיפול הרפואי שניתן על ידו.

בית משפט השלום שדן בתביעתה של המטופלת נגד הרופא במסגרת הליך ת"א 26447-11-14 פלונית נ' ד"ר איאד נאסר, פסק למטופלת פיצויים בסכום עתק של 732,000 ₪, בצירוף החזר הוצאות משפט ושכ"ט עורך דין בשיעור של  23.4% מהסכום שנפסק, בסך של כ-171,000 ₪, וזאת במסגרת פסק הדין שניתן על ידו ביום 12.8.2019.

עד כמה חמורה היתה רשלנותו של הרופא…

תיק זה עסק במטופלת שעברה מסכת טיפולים ממושכת על ידי רופא השיניים אותו תבעה ואשר כללה עקירה של 8 משיניה התחתונות כבר במפגש הראשון ביניהם מבלי להתקין בה שיניים זמניות, ולאחר מכן שורה של ניסיונות כושלים, חוזרים ונשנים, להשתלת שיניים במקום השיניים שנעקרו.

לכל אורך תקופת הטיפולים, ביצע בה הרופא ניסיונות כושלים, חוזרים ונשנים, להשתלת שיניים, ברשלנות מחפירה ביותר, דבר שגרם לנפילת השתלים בכל פעם מחדש, תוך גרימת סבל, ייסורים וכאבים עזים למטופלת.

כך לדוגמא, באחת הפעמים הוא השתיל בה שתלים משומשים של מטופלים אחרים, בנימוק שהם עברו חיטוי וכי אין לו שתלים חדשים, ויקח זמן עד שהוא יזמין חדשים, ואם הוא לא ישתיל בה עכשיו את המשומשים, אז הוא לא אחראי לתוצאות. 

בפעם אחרת בה נפלו השתלים שלה, ביקשה המטופלת מהרופא לבצע בה צילום, אולם הוא סירב.

עקב כך היא ביצעה צילום במקום אחר, ושבה לרופא, שעיין ברפרוף בצילום, וביצע שתלים נוספים בלסת התחתונה שלה, אך גם הם נפלו, בסבל ובייסורים, כמו בכל יתר הפעמים שהרופא התקין בה שתלים.

בפעם אחרת הרופא אף רימה אותה ואמר לה שהוא השתיל בה שתל, בזמן שהוא לא השתיל בה שום שתל וזאת כפי שנודע לה לאחר שהיא ביצעה צילום פנורמי של שיניה במקום אחר.

המטופלת טענה שבמהלך כל התקופה, היא הפכה למכשיר ניסוי בידי הרופא, ניהלה את חייה ללא שיניים כלל או עם שיניים זמניות כאשר 4 השתלים והמבנים הקדמיים בלסת התחתונה חשופים ובולטים.

בתמיכה לתביעתה, הגישה התובעת חוות דעת של מומחה רפואי לפיה נגרמו לה כ-43% אחוזי נכות בגין מחדליו של הנתבע ונזק של למעלה ממאה אלף ש"ח בשל הצורך לתקן את מחדליו.

המומחה קבע שמדובר בטיפול בלתי אחראי לחלוטין, שמנוגד לפרקטיקה ולאתיקה מקצועית ואשר גרם לאובדן שיניים מיותר בלסת תחתונה, ספיגה מסיבית של העצם בלסת תחתונה עד כדי קושי בשיקומה ופגיעה עצבית בשפה ובסנטר של המטופלת.

היעדר כיסוי ביטוחי למקרי רשלנות רפואית

רופא השיניים הודיע שהוא נמצא בהליך פשיטת רגל ואף לא ניסה להתגונן מפני הטענות החמורות שצויינו בתביעה, ועל כן בית המשפט קיבל אותן כלשונן.

בהמשך לכך פסק בית המשפט למטופלת פיצויים כספיים בסך כולל של 720,000 ₪ שכללו בין השאר את ראשי הנזק הבאים:

– החזר הסכומים ששולמו על ידי המטופלת לרופא – 22,000 ₪
– עלויות עבר של טיפולי שיניים –  150,000 ₪
– עלויות עתידיות של טיפולי שיניים – 150,000 ₪
– הוצאות כלליות ואחרות – 15,000 ₪
– עזרת צד שלישי – 15,000 ₪
– הפסדי שכר ואובדן כושר השתכרות בתוספת פנסיה – 40,000 ₪
– נזק לא ממוני – 260,000 ₪
– פיצויים עונשיים – 80,000 ₪

סך הפיצויים שישולמו לתובעת: 720,000 ₪

כפי שמקובל, המטופלת הגישה את תביעתה לא כנגד הרופא אלא גם כנגד חברת הביטוח הראל, שאצלה ערך הרופא את פוליסת ביטוח האחריות המקצועית שלו.

אולם, בדיעבד הסתבר שרשלנותו של הרופא לא התמצתה רק בטיפול הרפואי המחפיר שניתן על ידו למטופלת, אלא גם באי תשלום דמי פוליסת הביטוח המקצועי שלו ועל כן הפוליסה שלו בוטלה על ידי חוברת הביטוח הראל.

כתוצאה מכך נאלץ בית המשפט לדחות את התביעה כנגד חברת הביטוח, דבר שעורר ספק רב לגבי יכולתה של המטופלת לגבות את סכום הפיצויים נוכח פשיטת הרגל של הרופא. 

מאחר שרשיונו של הרופא לא נשלל וזאת חרף מעשיו החמורים ותביעות נוספות שהתנהלו נגדו, הורה בית המשפט גם להעביר את פסק הדין לסגן נשיא בית המשפט לצורך העברתו למנהל בתי המשפט, וזאת בתקווה שפסק הדין יגיע לגורמים המוסמכים במשרד הבריאות ויביא למניעת פגיעה באנשים נוספים.

מה עושים במקרה של נזק לאחר טיפול שיניים?

חשוב לזכור כי לא בכל מקרה של פגיעה במהלך טיפול שיניים ניתן ורצוי להגיש תביעת פיצויים בעילת רשלנות רפואית, בעיקר לאור שיקולי כדאיות כלכלית ועלותה הגבוהה של חוות הדעת שאותה צריך לצרף לתביעה, מה שבמקרים רבים הופך את התביעה ללא כלכלית עבור התובע.

מאידך, במקרים שבהם נגרם למטופל נזק חמור במיוחד בשל רשלנות לכאורה מצד רופא השיניים, חשוב לפנות ולהתייעץ עם עורך דין מנוסה, על מנת להעריך האם קיימת אפשרות להגיש תביעת פיצויים והאם יש צידוק כלכלי להגשתה.

לעורכת הדין אדרה רוט ניסיון רב שנים בייצוג נפגעי רשלנות רפואית ובפניה למשרדנו ניתן לקבל ייעוץ משפטי אישי, בשיתוף עם מומחה רפואי מוביל בתחום רפואת השיניים, במטרה לבדוק את המקרה האישי שלך והיקף הנזקים שנגרמו.

לקבלת ייעוץ משפטי במקרה של חשש מפני רשלנות רפואית לחצו כאן