רשלנות באבחון סרטן המעי הגס

רשלנות באבחון סרטן המעי הגס

סרטן המעי הגס הנו הסרטן השלישי בשכיחותו והשני בגין גורמי המוות, מבין מחלות הסרטן הארורות, בעולם המערבי והמצב בישראל אינו שונה.

כבכל מקרה של מחלת הסרטן כך גם במקרה של סרטן המעי הגס, לאבחון מוקדם של המחלה יש השפעה ניכרת על סיכויי ההחלמה של החולה, בעוד שאיחור באבחון המחלה או טעות בזיהויה, עלולים להוביל עד לאובדן מוחלט של סיכויי ההחלמה.

לרופאים שלנו, במסגרת קופת החולים ובבתי החולים שם אנו עוברים בדיקות מקיפות, יש אחריות מוגברת לאבחון המחלה, ולו בשל היכרותם עם מאפייניה הברורים.

לאורך השנים טיפלה עורכת הדין אדרה רוט במספר תביעות של חולים ובני משפחה, בשל רשלנות רפואית שנבעה מאבחון מאוחר של מחלת סרטן המעי הגס.

בסקירה שלפניך נביא דוגמא לאחד המקרים, בהם חל איחור ניכר (מאד) באבחון המחלה הארורה בגופו של אדם, איחור שהוביל לפטירתו בשל המחלה.

הרופא לא אבחן – המטופל נפטר!

המנוח, היה אדם בריא, נשוי ואב לשלושה  ילדים קטינים. במשך ארבע שנים התלונן המנוח  על כאבי בטן בפני רופא המשפחה.

מעיון בתיקו הרפואי בקופת החולים התברר כי קיימות לפחות 26(!) תלונות מתועדות של המנוח בפני רופא קופת החולים.

למרות כל הטענות הללו לא נשלח המנוח לבדיקות דם, או בדיקות עזר אחרות וכל שניתן לו היה טיפול סרק באמעצות משככי כאבים.

בשלב מסויים אף הוצע לו לשקול טיפול נפשי, בעוד שהמנוח לא נשלח אף לביצוע בדיקת קולונוסקופיה המתבקשת במקרים דומים לצורך אבחון אפשרי של המחלה.

המנוח הלך לעולמו כשהוא בן 42 שנים בלבד, לאחר שנמצאו נגעים רבים בבטנו ובכבד.

בני משפחתו, שאריו של המנוח, פנו להגשת תביעת פיצויים בשל רשלנות רפואית חמורה שהובילו לפטירתו של המנוח.

כך קובע ביהמ"ש בפסק הדין:

"…אי-ביצוע בדיקת הקולונוסקופיה בין השנים 2004-2005, על רקע תלונותיו וביקוריו המרובים של המנוח  מהווה חריגה מסטנדרט רפואי סביר, ולמעשה מנעה איבחון מחלתו של המנוח, וטיפול אשר היה מאריך את חייו, ואולי מביא להחלמה מלאה, אילו בוצעה במועד. ההתרשלות בשל אי ביצוע הבדיקה מוטלת על ד"ר תקרורי רופא המשפחה.

ובהמשך:

"..סיכום

         המסקנה המתחייבת מהראיות שהובאו בפני היא, כי הנתבעים לא קיימו כלפי המערער את חובת הזהירות, הנדרשת מהם בנסיבות העניין. ואדגיש – הרשלנות איננה מנת חלקו של הרופא המטפל בלבד הוא ד"ר תקרורי, אלא מדובר בכישלון מערכתי של הנתבעת "שירותי בריאות כללית", אשר ד"ר תקרורי הוא חלק ממנה.

         לא יכולה להיות כל מחלוקת שהמנוח לפני מותו ובמיוחד בתקופה שראשיתה באפריל 2004 סבל כאבים עזים אשר כפי הנראה הלכו והחריפו. המנוח לא זכה לתהליך איבחון מסודר ושיטתי, משלא הופנה לבדיקות רפואיות כנדרש במשך תקופה ארוכה של כשנתיים ימים.

לא זו אף זו, לחובת הנתבעים יש לייחס את העובדה כי לא ניהלו רשומה רפואית כדבעי. תלונותיו של המנוח לא תועדו, ועל כן נגרם לתובעים נזק ראייתי משמעותי. הרשומה הרפואית החסרה מונעת מהצדדים כיום ואף מבית המשפט, מידע מהותי באשר לקצב התפתחות מחלתו של המנוח, סיכויי החלמתו במועדים השונים, ותוחלת חייו ועל כן במקרה של ספק צריכה להתקיים ההלכה, לפיה אם קיימתמחלוקת לגבי עובדות אשר היה ניתן להוכיחן לולא התרשלות הנתבע – לולא הנזק הראייתי שגרם – תקבענה העובדות כטענת התובע.  

חרף העובדה שהמנוח, גבר צעיר ובריא עד לאותה עת, התלונן פעמים רבות על כאבי בטן עזים, לא הופנה המנוח לבדיקות רפואיות חיוניות בסיסיותלפי הסטנדרט הרפואי המקובל. מעל לכל אלה – תעמוד העובדה לפיה למנוח לא בוצעה בדיקת קולונוסקופיה כבר בשנת 2004 ואף מאוחר יותר, כשדעת המומחים היא כי זו הייתה הבדיקה האבחנתית הנדרשת והראויה, נוכח תלונותיו של המנוח. על פי פסיקת בית המשפט העליון אי ביצוע בדיקת קולונסקופיה ובמיוחד כשיש תמימות דעים לגבי הצורך החיוני בה – מהווה חריגה מסטנדרט רפואי סביר. כך למעשה נמנע איבחון מחלתו של המנוח, וטיפול אשר היה מאריך את חייו, ואולי מביא להחלמה מלאה, אילו בוצעה במועד.

התוצאה היא שהנתבעים חבים בנזקם של התובעים עקב מותו של המנוח. "

תביעת בני המשפחה נתקבלה על ידי בית המשפט המחוזי במחוז מרכז, והם פוצו במיליוני שקלים על אובדן אבי המשפחה. מוות מיותר שניתן והיה בהחלט צריך למנוע.

סרטן המעי הגס אובחן באיחור?

בכל מקרה של אבחון מאוחר של מחלת הסרטן, לא כל שכן כאשר המדובר על סרטן המעי הגס, קיים צורך ברור לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטי מול עורך דין מנוסה בייצוג נפגעי רשלנות רפואית.

עורך הדין, ביחד עם מומחה רפואי בתחום האונקולוגיה, יבדוק את תיקו הרפואי של החולה, במטרה לבדוק האם היו סימנים מוקדמים, לפיהם היה על הרופא בקופת החולים לפעול בצורה שונה לצורך אבחון מוקדם יותר של המחלה.

לצערנו הרב, לאורך השנים נתקלנו במספר מקרים שבהם רופאי המשפחה בקופת החולים התרשלנו במילוי תפקידם, רשלנות שהובילה לאיחור משמעותי באבחון המחלה.

עורכת הדין אדרה רוט וצוות המשרד עומדים לרשותך בכל שאלה, ואנו מבטיחים לבדוק את המקרה שלך לעומק ולהעריך עבורך האם קיימת עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית.

עוד בנושא: רשלנות רפואית באבחון סרטן העור

או השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם