איחור באבחון סרטן העור

כמו בכל מקרה מצער בו אנו מטפלים ונוגע לאיחור באבחון המחלה הארורה, גם למקרה של איחור או טעות באבחון סרטן העור יש השפעה מכרעת על סיכויי ההחלמה של החולה.

במקרים מצערים, בהם המחלה אובחנה בשלב מתקדם ומאוחר מדי בשל טעות רשלנית של אנשי הצוות הרפואי שטיפלו בחולה והיו אמונים על אבחון המחלה, יכול ותקום לחולה ולבני משפחתו עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית.

בסקירה שלפניך מסבירה עורכת הדין אדרה רוט אודות החשיבות שבאבחון מוקדם של המחלה, הדרך לאבחון אותה ועל מקרים מצערים של טעויות ואיחור משמעותי באבחון סרטן העור בשל רשלנות רפואית.

מדי חודש מאובחנים בישראל יותר מ-150 חולים חדשים בסוגים שונים של סרטן העור. רבים מהם יזכו לאבחון בשלב מוקדם של המחלה שיאפשר להם להגיע להחלמה מלאה לאחר טיפול קצר.

לעומתם,  אלו שיאובחנו בסרטן עור מסוג מלנומה בשלב מתקדם ידרשו לטיפול מורכב הרבה יותר עם סיכוי נמוך יותר להגיע לריפוי.

הבדל זה בין שני מסלולי המחלה מדגיש את החשיבות המכריעה שיש לאבחון מוקדם של נגעים סרטניים בעור.

על אף שקיימים סוגים שונים של סרטן עור ובהם BCC ו-SCC (הנחשבים אלימים פחות) ומלנומה (הנחשבת אלימה יותר) קיימת חשיבות לאיתור מוקדם של כל נגע סרטני או טרום סרטני בעור .

עובדה: שיעור הישרדות גבוה מאוד באבחון מוקדם

מכיוון שהסיכון לסרטן עור מוגבר אצל אוכלוסיות מסוימות, מומלץ לקיים בדיקה עצמית לנקודות חן (שומות) חשודות אחת לכ-3 חודשים ובדיקת רופא עור אחת לשנה, אלא אם כן קיבלתם הנחייה אחרת .

עם האוכלוסיות להן מומלץ לקיים בדיקות תדירות אלה נמנים בעלי עור בהיר, מי שחשופים לשמש באופן קבוע, מי שבני משפחתו לקו בעבר בסרטן עור, מי שנטלו טיפול תרופתי מדכא חיסון (אימונוסופרסיבי) ומי שבעבר התגלו אצלו נקודות חשודות, המגבירות את הסיכון להתפתחות סרטן עור בפי 3 עד 20 .

לעיתים, נגעים סרטניים וטרום-סרטניים בעור עוברים תהליך 'התפתחות' עוד לפני שהם רוכשים תכונות סרטניות מלאות, כגון היכולת לשלוח גרורות, כך שאיתור מוקדם של נגעים אלה יכול להביא לריפוי מלא באחוזי הצלחה גבוהים מאוד.

כך למשל, בגילוי מוקדם של סרטן עור מסוג מלנומה בשלב ההתחלתי (הקרוי בשפה הרפואית:  Melanoma In Situ) שיעור ההישרדות ל-5 שנים הוא מעל ל-90%.

עקרונות חשובים בביצוע בדיקת שומות

כדי להגביר את הסיכוי לאיתור השומות החשודות בבדיקות העצמיות ובבדיקות רופא יש לבדוק את קיומם של מאפיינים מחשידים המעידים על סיכון מוגבר לממאירות.

קיימים קווים מנחים שונים לביצוע  בדיקות סקר לסרטן עור, אך ניתן לומר באופן כללי שקווים אלה כוללים מספר עקרונות משותפים:

יש לבצע חשיפה וסקירה מלאה של העור, כולל הקרקפת, כפות הרגליים, הישבן, המפשעה וכל היקפי הגפיים.

ביצוע הבדיקה בתאורה מספקת, תוך שימוש בזכוכית מגדלת או במכשיר בדיקה ייעודי (המומלץ עבור אנשי מקצוע המנוסים בו).

הסבר על הבדיקה ומאפייניה על מנת שהמטופל יוכל לבצע בדיקות עצמיות בין בדיקת רופא אחת לאחרת.

בבדיקות אלה מומלץ גם לבצע צילום עצמי של נקודות חשודות, רצוי בנוכחות סרגל.

מה מחפשים בבדיקת שומות?

בעת סקירת העור, בין אם בבדיקה עצמית ובין אם בבדיקת רופא, יש לחפש נקודות חשודות המעלות את הסיכון לממאירות.

אחת מהדרכים הפופלאריות להגדיר נקודה חשודה היא באמצעות קריטריון ABCDE, אותו קל לזכור:

  • Asymmetry – חוסר סימטריה של הנקודה החשודה כך שחלקים שונים של אותה שומה נראים שונה
  • Border Irregularities – חוסר סדירות של גבול הנקודה, כך שהגבול כולל גם שקעים או פריצות
  • Color Variegation – שוני בגווני הצבעים השונים שמאפיינים את הנקודה
  • Diameter – קוטר נקודה הגדול מ-6 מ"מ נחשב חשוד
  • Enlargement or Evolution – גדילה או שינוי בנקודה לאורך זמן

כמו כן, נקודה מורמת, מגרדת או מדממת נחשבת גם היא 'דגל אדום' הדורש התייחסות.

אותרה אצלי שומה חשודה, מה הלאה?

מרגע שאותרה שומה חשודה יש לנהל כל מקרה לגופו. עם זאת, סביר שהמצאות של אחד מהמאפיינים ולו בשומה בודדת דורש בדיקה על ידי רופא עור וייתכן שאף ביופסיה (דגימה) או הסרה של הנקודה החשודה. 

תוצאות הביופסיה או ההסרה יכריעו את המשך הטיפול, כאשר הסרה מלאה של נגע שלא חדר מעבר לשכבה השטחית של העור יכולה לבדה להביא לריפוי בחלק מהמקרים.

מה ההשלכות של היעדר אבחון מוקדם?

על אף ההתקדמות המדהימה לאורך השנים האחרונות בכל הנוגע לטיפול בסוגיו השונים של סרטן העור, עדיין לא קיימת דרך טובה יותר לטפל במחלה מאשר לאבחנה בשלב המוקדם ביותר האפשרי, בו הסרה כירורגית מקומית יכולה לעיתים קרובות להביא לריפוי.

היעדר בדיקות תדירות ומקצועיות לגילוי מוקדם של נגעים סרטניים וטרום-סרטניים, במיוחד בקבוצות סיכון, עלול לאחר את אבחון אחד מסרטני העור, במיוחד סרטן מסוג מלנומה.

איחור זה כאמור, יכול לעלות בסגירת חלון הטיפול הכירורגי המקומי, ולחייב טיפול נרחב ואגרסיבי יותר שעלול לפגוע בתוחלת החיים ובאיכותם.

כמו במחלות סרטן אחרות, איחור באבחון המחלה או טעות של הרופא בפענוח תוצאות ביופסיה שנערכו לחולה, עלול להוביל לכך שסיכויי ההחלמה מן המחלה יפגעו בצורה משמעותית ולעיתים אף יאבדו לחלוטין.

סרטן העור אובחן באיחור? כדאי להתייעץ עם עורך דין

עורכת הדין אדרה רוט טיפלה ומטפלת בתביעות פיצויים של חולי סרטן ובני משפחתם, בשל מקרים של איחור משמעותי באבחון המחלה, איחור שהוביל לתוצאות חמורות וקשות ביותר.

בכל מקרה של טעות באבחון המחלה או אי הפניה לבדיקות הנדרשות, במועד מוקדם ככל שניתן, ראוי וכדאי לפנות להתייעצות עם עורכת הדין אדרה רוט, על מנת לבדוק את השתלשלות הטיפול הרפואי שניתן לחולה ולבדוק האם אכן קיימת עילה להגשת תביעת פיצויים בשל רשלנות רפואית באבחון המחלה הארורה.