רשלנות באבחון סרטן השחלות

סרטן השחלות נחשב לאחד מסוגי הסרטן הקטלניים והאלימים ביותר מבין מחלות הסרטן, לסרטן החמישי בשכיחות מחלות הסרטן בקרב נשים ואף לגורם התמותה הראשון מבין גידולי מערכת המין הנשית.

למועד האבחון של המחלה הארורה השפעה ניכרת על אפשרויות הטיפול וסיכויי ההחלמה של האשה. כמו בכל מקרה אחר של מחלת הסרטן, אבחון מוקדם עשוי להציל חיים ומאידך, מקרים מצערים של טעות או איחור משמעותי באבחון המחלה עלולים להוביל לאובדן סיכויי החלמה.

בסקירה המפורטת שלפניך מסבירה עורכת הדין אדרה רוט אודות המחלה הקשה, אפשרויות האבחון המוכרות והיקף האחריות של הרופא המטפל להפנות את האשה לבדיקות המתאימות, שיאפשרו לאבחן את המחלה כבר בשלביה הראשונים.

נדגיש כבר עתה כי בכל מקרה של איחור משמעותי באבחון המחלה, מומלץ בהחלט לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני באמצעות עורך דין מנוסה בתחום הרשלנות הרפואית ולבחון את המקרה לעומק ולפי נסיבותיו.

האבחון המוקדם: הכרחי!

במקרה של סרטן השחלות יש חשיבות רבה לאבחון מדויק ומוקדם ככל הניתן של המחלה. הסיבה לכך הנה שככל שהגידול קטן יותר ונמצא רק במקום אחד, קל יותר לטפל בו ולהביא להחלמת המטופלת.

אבחון מאוחר מדי של המחלה עלול לפגוע קשות בסיכויי הטיפול ובמקרים חמורים אף להוביל חלילה לאובדן סיכויים אלו.

לפיכך, חשוב מאד לבצע אבחון של מחלת סרטן השחלות בשלב מוקדם ככל שניתן.

לעומת זאת, אי אבחון של סרטן השחלות או אבחון מאוחר מדי של המחלה הקשה, עלול להוות רשלנות רפואית בנסיבות מסויימות, אם כי יש לקחת בחשבון שמדובר במחלה שהנה קשה לאבחון, כפי שנסביר מיד.

תפקידן של השחלות

זוג השחלות נמצאות בתוך האגן, משני צדי הרחם ובסמיכות לחצוצרות וגודלן כגודל של שקד.

השחלות אחראיות על ייצור הביציות, הפרשת הורמוני מין, בעיקר אסטרוגן ופרוג'סטרון וקידום הפוריות.

הביציות שנוצרות בשחלות נודדות מהן אל החצוצרות,  שם הן ממתינות זמן קצר להפריה על ידי תא זרע גברי, בדרכן אל הרחם.

במידה והביצית הופרתה על ידי תא זרע, היא תידבק אל תא הרחם ותתפתח לעובר במסגרת תהליך ההריון.

במידה והביצית לא תופרה על ידי תא זרע, כפי שקורה בדרך כלל, היא תיפלט אל מחוץ לגוף, ביחד עם כל כמות הדם שהזינה אותה בתקופת ההמתנה וזאת במסגרת תהליך המחזור החודשי – וסת.

גורמים למחלת סרטן השחלות

הסיבות להתפתחות מחלת סרטן השחלות אינן ברורות דיין, אולם ידוע שגורם הסיכון המשמעותי ביותר בישראל למחלה זו הנו נשאות של אחת משלוש המוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2, שמכונות גם "המוטציה היהודית", מאחר ששכיחותן בקרב הנשים היהודיות ממוצא אשכנזי גבוה פי 10 מאשר באוכלוסיות אחרות בעולם.

למעשה, בעוד שבעולם רק כ-10% ממקרי סרטן השחלה נובעים ממקור גנטי, אזי בישראל מאובחנות המוטציות הגנטיות בקרב 30% מהחולות.

לעתים מקובל להמליץ על כריתת שחלות לצורך מניעת היווצרות המחלה בקרב נשים שהתגלו כנשאיות של המוטציות הללו, וזאת גם אם השחלות בריאות ומתפקדות באותה עת, אם כי לרוב הכריתה המניעתית תתבצע רק בנשים שאינן פוריות עוד או נשים שאינן מתכננות להביא עוד ילד לעולם.

עוד ידוע ששיעור גבוה של סרטן השחלות נקשר לחולות נוספות במחלה זו בקרב בנות המשפחה, עקרות והפלות חוזרות.

לעומת זאת, הנקה, קשירת חצוצרות, נטילת גלולות והריונות רבים מפחיתים את הסיכון להיווצרות מחלה זו, בעוד שמעט הריונות והריון ראשון בגיל מאוחר מעלים את הסיכון לכך.

אפשרויות האבחון של המחלה

כאמור, קיים קושי באבחון מוקדם של מחלת סרטן השחלות וזאת בשל תסמיניה הלא ספציפיים והיעדר שיטה מהימנה לאיתור מוקדם.

כתוצאה מכך, אצל חלק ניכר מהחולות במחלה זו, מעל 70%, המחלה מאובחנת רק בשלב מתקדם, דבר שתורם להעלאת אחוזי התמותה ממחלה זו.

זאת גם הסיבה מדוע מחלה זו מכונה "המחלה הלוחשת" או "המחלה המתגנבת".

תסמיניה הראשונים של מחלה כוללים תחושות בחילה, נפיחות או אי נוחות בבטן, עליות או ירידות לא מתוכננות במשקל, ותלונות שונות שקשורות לדרכי השתן, לרבות תדירות תכופה במתן שתן, בעוד שדימום וגינאלי הינו נדיר במחלה זו.

כאמור, מדובר בתסמינים שאינם ספציפיים למחלה זו ואשר רוב מיוחסים לבעיות במערכת העיכול או לבעיה גניקולוגית אחרת.

למרות זאת, בעת פניה לרופא המשפחה עם תלונות מצד האשה על תסמינים כאמור, רופא המשפחה חייב להפנותה לביצוע בדיקות מתאימות, על מנת לשלול את האפשרות לסרטן השחלות.

בפועל, אבחון המחלה נעשה בדרך כלל לאחר הופעת הסימנים המחשידים והוא מבוסס על מספר בדיקות, שכוללות בדיקה פיזית גניקולוגית של השחלות, בדיקות דם שכוללות בדיקת סמן בדם מסוג CA-125, בדיקות הדמייה של האגן והבטן כגון אולטרא סאונד, CT, או MRI וכן בדיקות לתפקודי כבד וכליה.

מאחר ומדובר כאמור במחלה קטלנית ואגרסיבית, חשוב להקפיד על ביצוע בדיקות אלו בכל עת שמתעורר חשד כלשהו לקיומה.

נכון להיום טרם נמצאה שיטה שתעלה באופן משמעותי את יכולת האיתור המוקדם של מחלה זו, אם כי מתבצעת עבודה נמרצת בעניין זה, ויש לקוות שבקרוב תחול פריצת דרך שתגביר את יכולת האיתור המוקדם של המחלה, והודות לכך להגדלת סיכויי הטיפול וההחלמה ממנה.

עוד בנושא: דוגמאות לפסיקת פיצויים בשל איחור באבחון סרטן

אפשרויות הטיפול במחלה

הטיפול במחלת סרטן השחלות כולל ניתוח להסרת כמות מירבית של הגידול וכן מתן טיפול כימותרפתי לצורך הרס שארית התאים הסרטניים וזאת במיוחד כשהמחלה נמצאת כבר בשלבים מתקדמים שלה.

במידה והמחלה נמצאת רק בשלבים מוקדמים שלה, כשהגידול מוגבל לרקמה הפנימית של השחלה וללא גרורות, ניתן בדרך כלל לוותר על הטיפול הכימותרפי. פחות מקובל להשתמש בטיפולי קרינה רדיותרפית במחלה זו.

רשלנות באבחון המחלה

לצערנו הרב, ישנם יותר מדי מקרים שבהם נשים הגיעו לרופא קופת החולים עם תסמינים בעיתיים, שעשויים היו להצביע על אפשרות לסרטן השחלות והרופאים לא הפנו אותן לבדיקות הנדרשות לצורך שלילת המחלה.

בכל מקרה שבו קיים אצלך חשש כי המחלה אובחנה באיחור משמעותי, אין סיבה להתלבט וחשוב לפנות לקבלת ייעוץ משפטי אישי, על מנת לבחון את נסיבות הטיפול הרפואי שקיבלת, כבר ממועד הפניה הראשונה לרופא בקופת החולים ועד לגילוי המחלה בפועל.

במקרים שבהם יתברר מתוך עיון בתיעוד הרפואי כי הרופאים טעו ואיחרו באבחון המחלה, ניתן יהיה לבסס עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית בדרישה לקבלת פיצויי כספי ניכר.

לאורך השנים טיפלה עורכת הדין אדרה רוט במספר תביעות פיצויים שהוגשו בשל רשלנות רפואית באבחון סרטן השחלות וניתן לפנות ולהתייעץ עם עו"ד אדרה רוט בכל שאלה שמטרידה אותך.