אי אבחון פגמים או אגנזיס של הקורפוס קלוסום

קורפוס קלוסום Corpus callosum ובעברית כפיס המח, הנו רקמה עצבית שנמצאת במרכז המח ואשר מחברת, מתאמת ומעבירה מידע בין שתי ההמיספרות של המח הגדול, ועל כן הנה בעלת תפקיד משמעותי במערכת העצבים.

פגמים בהתפתחות הקורפוס קלוסום במהלך ההריון או אגנזיס של הקורפוס הקלוסום עשויים לגרום לנזק מוחי קשה ובלתי הפיך אצל העובר ולכן חשוב לאבחנם במהלך מעקב ההריון ובמסגרת סקירת המערכות ובדיקות הדמיה אחרות שעוברת האישה במהלך ההריון ובהתאם להמלצת הרופאים.

אי אבחון פגמים ובעיות בהתפתחות הקורפוס קלוסום ולידת ילד או ילדה הסובלים מפגיעה מוחית, יהוו ברוב המקרים עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית כנגר הרופא שהיה אחראי על מעקב ההריון והתרשל באבחון הפגם החמור במוח של הילד/ה.

הקורפוס קלוסום מכיל כ-300 מיליוני סיבי עצם, אקסונים, והוא מהווה את המבנה הגדול ביותר של חומר לבן במוח, וכן מהווה את מסלול החיבור הגדול ביותר במוח. צורתו הינה כשל בננה וגודלו כ-10 ס"מ.

הקורפוס קלוסום מחבר כאמור בין שתי ההמיספרות, החצאים, של המח הגדול, הימנית והשמאלית, וזאת באופן שמאפשר להן להעביר ביניהן מידע מגוון, תחושתי, תנועתי, וקוגניטיבי, כך שכל צד של המח יכול לדעת מה הצד השני קולט ועושה. כל המיספרה במוח שולטת בתנועה, תחושה ועיבוד מידע של הצד הנגדי בגוף.

לפיכך, כדי ליצור קואורדינציה פיזית ועיבוד של מידע מורכב, יש צורך בשיתוף פעולה של שתי ההמיספרות, וזה מושג באמצעות הקורפוס קלוסום שכאמור מחבר ומתאם ביניהן. בנוסף, הקורפוס קלוסום מעורב גם בתפקודים נוספים כגון איזון רמת הקשב, מיקום אותות של מגע ותנועות העיניים.

חוסר התפתחות או פגיעה בקורפוס קלוסום

הקורפוס קלוסום נוצר בעובר במהלך ההריון, לרוב בין השבועות 8–9 של ההריון והוא ממשיך להתפתח במהלך ההריון ולאחר הלידה, עד סביבות גיל 12. לאחר גיל זה, הוא נותר ללא שינוי לאורך יתרת החיים, למעט שינויים מבניים.

במהלך ההריון עלולים להתרחש מספר פגמים אשר פוגעים בקורפוס קלוסום, וזאת באופן שמתבטא באי יצירה של הקורפוס קלוסום בכלל, או בנסיגה במהלך ההתפתחות התקינה שלו שגורמת למבנה מנוון ולא מתפקד.

היקף הפגיעה בקורפוס קלוסום משתרע על טווח רחב, החל מפגיעה קלה יחסית שמתבטאת בעיכוב התפתחותי קל ובעיות קואורדינציה ועד לפגיעה נוירולוגית קשה ומורכבת, שלרוב מלווה גם בפגיעה במערכת העצבים המרכזית ו\או במערכות אחרות של הגוף.

לעיתים הסימפטומים של פגיעה בקורפוס קלוסום מאובחנים בטעות כאוטיזם, הפרעת קשב וריכוז ועוד.

הגורמים לפגיעה בקורפוס קלוסום כוללים זיהומים במהלך ההריון כגון אדמת ועוד, שימוש באלכוהול על ידי האם במהלך ההריון, הפרעות גנטיות/כרומוזומליות כגון טריזומיה 18, ציסטות שחוסמות את הגדילה התקינה של הקורפוס קלוסום ועוד.

עוד בנושא: תאומות נולדו עם שיתוק מוחין בשל רשלנות במעקב ההריון

אבחון פגמים בהתפתחות מבנה הקורפוס קלוסום

מאחר והפגיעה בקורפוס קלוסום עלולה לפגוע קשות בעובר ובאופן שלא ניתן לריפוי, חשוב לזהותה כבר במהלך ההריון וזאת על מנת לקבל החלטה בדבר המשך ההריון או הפסקתו.

כפיס המוח מתחיל להיווצר כאמור במח העובר בשבוע ה-8–9 להריון, אולם ניתן לזהותו רק החל משבוע ה-18 להריון, כאשר את הפגמים בהתפתחותו ניתן לאבחן רק החל משבוע ה- 24 להריון. חוסר התפתחות מוכר בשפה המקצועית בשם אגנזיס של קורפוס קלוסום ומהווה ממצא חריג המצריך התייחסות מיוחדת מצד אנשי הצוות הרפואי.

אבחון הפגמים נעשה באמצעות השוואת אורכו ועוביו לגדלים הממוצעים שתואמים לגיל ההריון. גדלים שקטנים בשתי סטיות תקן מהנורמה מוגדרים כממצא בלתי תקין.

אבחון הפגמים אמרו להתרחש במסגרת מעקב ההריון של האם ההרה, והוא כולל שורה של בדיקות כגון בדיקות דם לאיתור מחלות, בדיקת שקיפות עורפית לאיתור פגמים מבניים, בדיקת מי שפיר או סיסי שליה לאיתור פגמים גנטיים, תבחין משולש לבדיקת רמה הורמונלית ורמת חלבון עוברי, סקירת מערכות מאוחרת.

במידה והתעוררו סימנים מחשידים, על הרופא שאחראי על מעקב ההריון להפנות את האם ההריונית לביצוע בדיקות הכרחיות נוספות כגון MRI מוח, סקירת מערכות מיוחדת למערכת העצבים ועוד.

בנוסף, מאחר וגורמי הסיכון כוללים גם הפרעות גנטיות, יש לתשאל את ההורים אודות ההיסטוריה הרפואית המשפחתית הרפואית שלהם ובמידת הצורך גם להפנות אותם לייעוץ גנטי.

מקרי רשלנות רפואית חמורים במיוחד!

מקרים קשים של רשלנות רפואית במסגרת אבחון הפגמים בקורפוס קלוסום עשויים להתרחש ממגוון סיבות.

למשל, אי ביצוע של הבדיקות הנדרשות במהלך מעקב ההריון או ביצוע ופענוח רשלני שלהן, לרבות אי מדידה או מדידה לא נכונה של הקורפוס קלוסום של העובר, אי הפניה לייעוץ גנטי במקרה הצורך, אי מתן הסברים ומידע רלוונטיים להורים כאשר מתקבלות תוצאות בלתי תקינות של הבדיקות, לרבות לגבי המשמעות של לידת ילד עם פגמים בהתפתחות הקורפוס קלוסום או חסר חלקי של הקורפוס קלוסום.

חשוב לציין כי לאורך השנים הוגשו לבתי המשפט בישראל לא מעט תביעות פיצויים בעילת רשלנות רפואית בשל טעויות באבחון אגנזיס של הקורפוס הקלוסום, כאשר רוב רובן של התביעות הללו נסתיימו בפשרה ולא הגיעו לכדי פסקי דין, עקב אחריות ברורה של הנתבעים (הרופאים ובתי החולים) ורצון של החברות המבטחות אותן לסיים את ההליכים ללא צורך להגיע לפסק דין של בית המשפט.

לעורכת הדין אדרה רוט ניסיון משפטי בייצוג בני משפחה, בתביעות בשל רשלנות באבחון פגמים בקורפוס קולוסום ובכל מקרה של לידת ילד או ילדה הסובלים מפגיעה מוחית כאמור, ניתן לפנות ולקבל ייעוץ משפטי מפורט ואישי.

עוד בנושא: אי אבחון ספינה ביפידה (שדרה שסועה) בעת ההריון