רשלנות באבחון סרטן הריאות

סרטן הריאה נחשב למחלת סרטן שכיחה יחסית וקטלנית ביותר, לכן ישנה חשיבות רבה לאבחון המחלה בשלב מוקדם ככל הניתן.

כמו לגבי כל מחלה ובמיוחד מחלת סרטן, ככל שמאבחנים מוקדם יותר את מחלת סרטן הריאות וככל שמטפלים בה מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים להביא להחלמת החולה ממנה ולמניעת התפשטותה והופעתן של גרורות.

קיימים מספר סוגים של מחלת סרטן הריאות, שבאופן כללי מחולקים לסרטן של תאים קטנים וסרטן של תאים לא קטנים, שהנו הסוג השכיח יותר ומופיע אצל 85% מהחולים במחלה זו.

איחור משמעותי באבחון המחלה הארורה עלול להוביל להקטנת סיכויי ההחלמה של החולה ובמקרים מסויימים אף להוביל לאובדן מוחלט של סיכויי ההחלמה ולמוות.

בסקירה שלפניך מסבירה עורכת הדין אדרה רוט אודות גורמי הסיכון למחלה, תסמיניה הראשוניים והדרכים לאבחונה בשלביה הראשונים.

כמו כן, נביא דוגמא למקרה של תביעת פיצויים שהוגשה בעילת רשלנות רפואית בשל איחור משמעותי באבחון המחלה והגשת הטיפול לחולה, תביעה שהסתיימה בתשלום פיצויי עתק לתובעת.

מהם הגורמים לסרטן הריאות

קיימים מספר גורמים שעלולים להגביר את הסיכון לחלות בסרטן הריאה, אם כי יש לקחת בחשבון שלא כל גורם סיכון יגרום בהכרח להתפתחות סרטן הריאות, ומצד שני יתכנו מקרים בהם אנשים ילקו בסרטן הריאות גם מבלי שיהיו להם גורמי סיכון ידועים.

גורמי הסיכון הידועים העיקריים כוללים:

עישון

עישון סיגריות, סיגרים, מקטרות, נרגילות, וכדומה, נחשב לגורם של מרבית המקרים של סרטן הריאה. כ- 90% מהאנשים החולים בסרטן ריאה קשורים לעישון, עם תלות בכמות העישון וגיל התחלת העישון.

הסבירות להתפתחות סרטן ריאה גבוהה יותר ככל שמעשנים מספר רב יותר של סיגריות, וכן  בקרב אנשים המתחילים לעשן בגיל צעיר.

גם עישון פאסיבי עלול לגרום לסרטן ריאות, אם כי בסיכון נמוך מאנשים שמעשנים בפועל, באופן אקטיבי.

ההסתדרות הרפואית הישראלית פרסמה בשנת 2013 הנחיות קליניות בעניין "קידום הבריאות ורפואה מונעת", שכוללות גם הנחיות לפיהן על רופאים, ובמיוחד רופאים ראשוניים, לחנך את החולים בעניין נזקי עישון, לעודד אותם להפסיק לעשן, לעזור להם לבחור את דרכי הגמילה, ולתמוך בהם פסיכולוגית ותרופתית. ההשתתפות בסדנאות גמילה מעישון אף כלולה בסל הבריאות מאז שנת 2011.

גיל

סרטן הריאה שכיח יותר בגילאי 60 ומעלה. כ-80% מהחולים המאובחנים כחולים בסרטן הריאות הנם אנשים מבוגרים.

גורמים גנטיים

מעשנים במשפחות מסויימות עלולים להיות בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן בריאה, עקב גורמים גנטיים. קרובי משפחה מדרגה ראשונה של חולי סרטן הריאות הם בעלי סיכון של פי 2 עד 3 לפתח גם הם מחלה זו.

חשיפה לחומרים מסוכנים

חשיפה ממושכת לגז ראדון, שקיים בקרקע של אזורים מסוימים בארץ, אזבסט, שהינו חומר ששימש בתעשיית הבניין בארץ, אדי סולר וקרינה מייננת, עלולה לגרום להעלאת הסיכון לחלות במחלת סרטן הריאה.

סיכון נדיר יותר קיים בעת חשיפה ממושכת לחומרים כגון סיליקה, אורניום, כרומיום וניקל. יש הטוענים שגם זיהום אוויר עלול לגרום לסרטן הריאות.

מחלות ריאה קודמות

מחלות ריאה קודמות כגון ברונכיטיס כרונית, אמפיזמה, ושחפת, נחשבות כגורם שמעלה את הסיכון לחלות בסרטן הריאות.

מהם התסמינים של סרטן הריאות

קיימים מיגוןן תסמינים שעלולים להעיד על התפתחות סרטן הריאות, אם כי יש לקחת בחשבון שחלקם עלולים לנבוע מעישון בלבד או ממחלות אחרות שאינן סרטן.

כמו כן יש לקחת בחשבון שיש אנשים שלוקים בסרטן הראות ללא תסמינים בכלל, ומאובחנים לגביו רק באקראי, ולא פעם בשלבים מתקדמים שלו, בעת שנערך להם צילום או סריקת ריאות לשם בירור בעיה רפואית אחרת.

התסמינים של סרטן הריאות כוללים שיעול מתמשך במשך שלושה שבועות ויותר או שינוי באופי השיעול הרגיל, שיעול והפרשה של ליחה דמית, קוצר נשימה, דלקת בבית החזה שאינה מגיבה לטיפול תרופתי, צרידות, איבוד תיאבון וירידה במשקל, עייפות קיצונית, התאלות של קצות אצבעות הידיים, כך שהו הופכות לגדולות ומעוגלות יותר, נפיחות בבלוטות הלימפה בצוואר ועוד.

אבחון מחלת סרטן הריאות

במידה שקיימים תסמינים שמעוררים חשד להתפתחות מחלת סרטן הריאות, יש לערוך למטופל בדיקה גופנית ולהפנות אותו לבדיקות נוספות לשם בירור העניין, כגון צילומי רנטגן, בדיקת אולטראסאונד, CT, MRI, ביופסיה של הריאות ועוד.

במידה ומדובר במטופל בן 40 ומעלה, שמעשן או עישן בעבר ואשר פולט ליחה דמית, יש להפנותו בדחיפות למומחה ריאות, ולמתן דגימות ליחה לשם עריכת בדיקה ציטולוגית שלהן לצורך אבחון תאי סרטן.

רשלנות ואבחון מאוחר של המחלה

היעדר התייחסות לתלונות ותסמינים של מטופל שמעוררים חשד להתפתחות מחלת סרטן הריאות, ואי עריכת בדיקות לשם בירור העניין ואבחון המחלה, ובהקדם האפשרי, במיוחד כאשר מדובר במטופל שהנו מעשן כבד או בעל גורמי סיכון ידועים אחרים, עלולה להוות רשלנות רפואית. 

יחד עם זאת וכפי שצויין לעיל, קיימים מקרים שבהם אנשים חולים במחלה זו ללא תסמינים כלל, ולעיתים אף ללא גורמי סיכון ידועים, כך שהמחלה מאובחנת אצלם רק בשלבים מתקדמים שלה. לפיכך, העדר אבחון מוקדם של מחלה זו במקרים אלו לא תהווה רשלנות רפואית.

נסיבות נוספות שבהן עלולה להתרחש רשלנות רפואית לגבי אבחון מחלת סרטן הריאות, הנן כאשר נעשתה התרשלות בפענוח ממצאי הבדיקות שמעידים על קיומה של המחלה, או אי הפניה להמשך בירור משלים לאור ממצאים שהתגלו בבדיקות. 

כך לדוגמא, במסגרת הליך ת"א 28558/04 ציגל נ' ד"ר בכר נדון מקרה של התרשלות בפענוח צילומי רנטגן שהדגימו ממצא פתולוגי שהעיד על קיום גידול בריאה.

תיק זה עסק במטופלת שלקתה בגידול בבלוטת התריס, עברה ניתוח לכריתתה בשנת 1995 והיתה במעקב רפואי שכלל גם צילומי חזה שבוצעו בה אחת לשנה כדי לאתר התפתחות אפשרית של גרורות בריאות.

צילומי החזה שנערכו למטופלת בשנים 2001 ו-2002 העידו על קיומם של גידולים בריאה שלה, אולם רק בצילום החזה שנערך לה בשנת 2003 היא אובחנה כחולה במחלת סרטן הריאות.

בית המשפט קבע שהרופאים שטיפלו במטופלת התרשלו בפענוח צילומי החזה שבוצעו לה בשנים 2001 ו-2002, ופסק לה פיצויים בסך של 912,225 ₪.

עוד בנושא: דוגמאות פסיקת פיצויים בשל איחור באבחון המחלה

מתי ראוי לפנות לעורך דין?

בכל מקרה של ספק לגבי מועד אבחונה של המחלה הארורה, חשוב לפנות להתייעצות אישית עם עורך דין, על מנת לבחון לעומק את נסיבות הטיפול הרפואי שקיבלת.

במסגרת הבדיקה, עורך הדין יעתיק את התיק הרפואי המלא של המטופל מקופת החולים והרופאים המקצועיים, על מנת לבדוק לעומק את תלונותיו של החולה, כבר מתחילת הדרך, כפי שהועלו בפני הרופאים.

כמו כן, יש צורך לבדוק בקפידה לאילו בדיקות הופנה החולה וכמובן שאת תוצאותיהן ובדיקות ההמשך שאליהן הופנה, בהתאם לפענוח תוצאותיהן של הבדיקות הראשוניות.

במידת הצורך וכאשר יתברר כי הרופאים לא הפנו את המטופל לבדיקות קריטיות שהיו עשויות לאבחן את המחלה בשבליה הראשוניים או שטעו בפענוח תוצאות הבדיקות, עורך הדין יפנה למומחה רפואי בתחום האונקולוגיה על מנת לקבל את חוות דעתו לגבי נסיבות הטיפול שקיבל החולה.

אם המומחה הרפואי ימצא כי הטיפול שניתן התעכב ללא הצדקה או שלא בוצעו בדיקות אבחנתיות נדרשות, הרי שבמקרה כזה תקום לחולה עילה להגשת תביעת פיצויים בשל רשלנות רפואית.

עורכת הדין אדרה רוט טיפלה לאורך השנים במספר תביעות שהוגשו בשל רשלנות רפואית באבחון מחלת סרטן הריאות וניתן לפנות ולהתייעץ עם עוה"ד רוט בכל שאלה הנוגעת לאיחור רשלני באבחון המחלה.