אבחון אקסטרופיה של שלפוחית השתן

במסגרת סקירת מערכות שעוברת כל אישה הריונית, על הרופא שמבצע את הסקירה לאבחן סימנים שעלולים להעיד על פגם המוכר בשם אקסטרופיה של שלפוחית השתן.

אי אבחון הפגם במהלך ההריון, עלול להוות עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית במקרה של לידת ילד או ילדה עם הפגם האמור.

אקסטרופיה של שלפוחית השתן (Bladder Exstrophy) הנה פגם התפתחותי שמערב את מערכת השריר והשלד, כמו גם את מערכת השתן, המין והעיכול.

האקסטרופיה מתבטאת בשלפוחית חשופה ופתוחה בבטן התחתונה. במצב זה, עצמות האגן לא מתאחות באופן תקין ולפעמים מתקבל מיקום לא-תקין של הטבור ושל פי הטבעת.

הפגם נגרם בגלל הפרעה בהווצרות של דופן הבטן במהלך התפתחות העובר.

אצל תינוקות שסובלים מאקסטרופיה של שלפוחית השתן שכיח למצוא גם בקע מפשעתי והפרעות בהתפתחות איברי המין.

ההארעות של אקסטרופיה של שלפוחית השתן היא 1 ל-20-33 אלף לידות והיא מופיעה בשכיחות גבוהה יותר ומסיבה לא ברורה בבנים בכורים.

הסיכוי לאקסטרופיה של השלפוחית גדול פי 500 אצל ילד להורה שסבל מתופעה זו בעצמו (1 ל-70 לידות חי). הסיכוי המוגבר רומז שקיים קשר גנטי בהתפתחות המחלה אבל נכון למועד כתיבת שורות אלה (קיץ 2019) קשר גנטי כאמור עדיין לא זוהה בצורה מדויקת.

בדרך כלל, האקסטרופיה היא פגם התפתחותי בודד ולא מופיעה ביחד עם הפרעות מבניות אחרות אצל העובר. הטיפול בתופעה הוא באמצעות ניתוח כאשר לרב התוצאות טובות ומסייעות לשפר את איכות חייו של הילד .

תופעות לוואי מוכרות של  Bladder Exstrophy הנן בריחת שתן ואי ספיקת כליות.

אבחון במסגרת סקירת מערכות במהלך ההריון

ניתן וצריך לבצע את האבחנה של אקסטרופיה בזמן סקירת המערכות שאותה עוברת האם בקופת החולים או במסגרת פרטית, כחלק ממעקב ההריון שלה. במקרה שבבדיקה זוהו סימנים המעידים על אקסטרופיה, ההורים יקבלו הסבר מלא על משמעות הממצא ואת מהלך האירועים שיתרחשו לאחר הלידה.

כמו כן, סביר שיומלץ להיפגש עם אורולוג ילדים כדי להבין את האפשרויות הניתוחיות השונות שיעמדו בפניהם כגון לידה מזורזת במועד מתואם עם הצוות האורולוגי בבית החולים.

בצורה זו, ניתן ברוב המקרים לסגור את השלפוחית ולהחזיר אותה למקום תוך 72 שעות מרגע הלידה.

סיבה טובה נוספת לאבחן אקסטרופיה לפני הלידה היא צמצום החשיפה והנזק שיכול להיגרם לשלפוחית החשופה לעולם סביב הלידה. צוות מיומן של טיפול נמרץ ילודים יכול לדאוג לסביבה סטרילית ומוגנת, בשילוב עם טיפול רב-תחומי של מספר רופאי ילדים מומחים, עד לסגירת השלפוחית.

במסגרת סקירת המערכות ניתן וצריך לאבחן מספר מאפיינים שמחשידים לקיומה של אקסטרופיה.

האבחנה של אקסטרופיה נעשית כאמור בבדיקת אולטרסאונד (סקירת מערכות) במהלך ההריון וניתן לאשר אותה באופן סופי בעזרת בדיקת MRI, אליה תופנה האם על ידי הרופא במקרה של ממצאים מחשידים שנתגלו בסקירה כאמור.

באולטרסאונד ניתן לראות ממצאים כמו:

– היעדר מילוי של השלפוחית
– מיקום נמוך של הטבור
– חוסר איחוי של עצמות האגן
– פגמים בהתפתחות איברי המין

חשוב לציין כי לא מוכר לרפואה כל קשר תורשתי שניתן לאבחן ויוכל להצביע על האפשרות להתפחות אקסטרופיה בבדיקה טרום-הריונית.

מאידך, ידוע כי הורה שסבל בעצמו מאקסטרופיה כתינוק מעלה את הסיכוי שילדו יסבול מתופעה דומה, אך כל אין דרך לחזות מראש האם המחלה תופיע אצל העובר.

אי אבחון ממצאים המצביעים על אקסטרופיה במסגרת סקירת המערכות כאמור, או טעות בפענוח הממצאים על ידי הרופא שערך את הסקירה, ולידת ילד/ה הסובל/ת מהתופעה, יובילו לאפשרות להגיש תביעת פיצויים בעילת רשלנות רפואית.

עוד בנושא: התאומות נולדו עם שיתוק מוחין בגלל רשלנות במעקב ההריון

נולד ילד/ה עם אקסטרופיה של השלפוחית?

כפי שציינו, ישנם סימנים ברורים שאותם צריך הרופא לאבחן במסגרת סקירת מערכות שגרתית, סימנים המצביעים על וודאות גבוהה לכך שהעובר סובל מאקסטרופיה של שלפוחית השתן.

אי ביצוע סקירת מערכות (נדיר) או אי מתן תשומת לב מספקת וטעות של רופא הנשים באבחון ממצאי הסקירה, יהוו עילה חד משמעית להגשת תביעת רשלנות רפואית במקרה של לידת צאצא הסובל מהתופעה הקשה.

בכל מקרה של לידת ילד או ילדה הסובלים מאקסטרופיה של שלפוחית השתן, יש צורך בפניה לקבלת ייעוץ משפטי באמצעות עו"ד מנוסה ובעל ניסיון בייצוג נפגעי רשלנות רפואית.

עורכת הדין אדרה רוט הנה בעלת ניסיון של למעלה מ-22 שנים בייצוג בני משפחה ונפגעי רשלנות רפואית, וניתן לפנות ולקבל ממנה חוות דעת מקצועית, בשיתוף עם מיטב המומחים הרפואיים בישראל, לצורך הערכת סיכויי התביעה במקרה שלך.